16 юни 2012 г.

Папагали Лори

Аз съм Полин. Ще ви разкажа за едни много талантливи птици.



Лори са най-пъстрите от всички видове папагали. Населяват предимно източното крайбрежие на Австралия. Срещат се и в части от Тасмания и ограничени територии в Западна Австралия, в Нова Каледония, Микронезия, Нова Гвинея и някои острови в Индонезия. Обитава многоетажните дъждовни тропични гори (особено евкалиптовите), градини и паркове. Според орнитолозите многоцветните папагали лори са 21 подвида.
Птиците имат масивен закривен клюн. На дължина достигат 25-30 cm. Тежат около 130 g. Женските са малко по-дребни и клюнът им е по-малък. Преди да достигнат полова зрялост перата са матови. В състава на оперението влизат пудрените пухови пера, горната част на които постоянно се разлага на восъчна пудра, която се използва за чистене на другите пера.
Както всичко останало в природата и окраската на Лори не е някаква случайност. Тъй като те търсят храната си най-често сред цветята, издирвайки лакомства като цветен прашец и смола, красивото им облекло всъщност играе ролята на камуфлаж и им помага перфектно да се слеят с цветовете на природата, за да избегнат атаките на хищниците. Голяма част от времето си папагалите прекарват в хранене. Сутрин могат да се хранят 4 часа. Когато е много горещо на обяд, изоставят храната и се връщат по-късно.
Да отглеждаш Лори у дома не е трудно, макар че има някои условия, които трябва да бъдат изпълнени. За да се чувства папагалът ви в отлична форма, вие трябва така да съставите менюто му, че то да бъде максимално близо до това, в естествената му среда. Например мед, разреден с малко вода може да бъде чудесен заместител на сока от цветчета, който Лори толкова много обичат. Можете също така да зарадвате вашия любимец и с различни плодове, цветчета от овощни дръвчета, нежна зелена трева или всякакви други плодови сокове.
Папагалите Лори са прочути като доста небрежни по отношение на хигиената в клетката си. Те успяват така добре да разпръскват храната си, че трябва да чистите след всяко тяхно хранене. Но Лори са много забавни компаньони и никога няма да скучаете в тяхно присъствие. Тези папагали са едни от най-талантливите танцьори сред събратята си. Те са и отлични имитатори на всякакви звуци.



Няма коментари:

Публикуване на коментар